Hoe sluit ik mijn basgitaar aan op de computer?

Als je je basgitaar wilt aansluiten op je computer, dan is dat vaak net wat lastiger dan je zou denken. Maar met de volgende stappen gaat het zeker lukken:

Er zijn verschillende redenen waarom het handig kan zijn om je basgeluid naar de computer door te sturen. Bijvoorbeeld omdat je geen basversterker hebt, maar wel goede speakers aan je computer (of een goede koptelefoon!). Of omdat je opnames wilt maken. Niet alleen voor een echte track, maar ook om jezelf objectief terug te kunnen horen tijdens het oefenen (super confronterend maar ideaal om beter te worden!). Toch is het net iets ingewikkelder dan je snoer in de computer prikken en gaan. Alleen al omdat je de juiste plug niet gaat kunnen vinden op de meeste computers!

Je kunt meerdere “ketens” gebruiken om het signaal van de bas naar je computer te krijgen, maar ik zal hier slechts de meest eenvoudige noemen. Voor de meeste mensen moet dit voldoende zijn. Wil je meer dan dat, bijvoorbeeld omdat je een hele band wilt opnemen, dan zit je op de verkeerde site! De makkelijkste route gaat als volgt:

basgitaar –> jack-jack kabel –> audio interface –> usb kabel –> computer –> audio programma (DAW) –> audio interface –> speakers met eigen kabel / koptelefoon

Wat is een audio interface? Dat is een kastje dat de verbinding vormt tussen je computer en alle kabels. Bovendien vertaalt deze het analoge signaal van je bas naar een digitaal signaal voor je computer. En ook weer terug voor het doorsturen naar je koptelefoon, of speakers.

Je bas gaat dus met een jack-jack snoer (een “normaal” gitaarsnoer) in de audio interface. Ook is er een plug voor je koptelefoon op aanwezig. Daarnaast kun je er de kabels van je speakers op aansluiten. Hoe dat precies gaat wisselt een beetje per interface en de speakers die je hebt. Het kan zijn dat je daar nog verloopstekkers voor nodig hebt. De audio interface sluit je vervolgens met een USB stekker op je computer aan. Dit zal in de komende jaren mee blijven veranderen met wat de meest gebruikte stekker op computers is.

Op een interface zitten meestal meerdere (soms digitale) knopjes en metertjes voor de “gain”.  Dit is de mate waarin je de sterkte van je bassignaal alvast versterkt voordat er verder iets mee gebeurt. Dat is nodig omdat het signaal uit je bas van zichzelf heel zwak is. Dit wordt gedaan door de voorversterker (preamp) die in de interface zit. Duurdere interfaces hebben vaak voorversterkers van betere kwaliteit. Ook zijn de duurdere exemplaren vaak beter in de vertaling tussen analoog en digitaal. Hoor je een vervormd geluid (als een distortion gitaar), dan staat je gain te ver open.

In- en uitgangen. Je hebt interfaces met meer of minder in- en uitgangen. Het minimum is meestal 2 in en 4 uit. Twee in wil zeggen dat je twee signalen tegelijk kan opnemen. Dus twee bassen, een bas en een gitaar, of één bas stereo (bijvoorbeeld als je een stereo delay effect gebruikt). Vier uit slaat op stereo naar je speakers plus stereo naar je koptelefoon. De meeste interface hebben tegenwoordig universele pluggen waar je behalve je jack-jack kabel ook een microfoon kabel (XLR) in kan steken.

DAW is een afkorting voor Digital Audio Workstation. Dat is een vrij lange naam voor een computerprogramma waarmee je audio kunt opnemen en bewerken. De populairste programma’s zijn Pro Tools (Windows), Logic (Apple) en Cubase (Windows en Apple). Tegenwoordig kun je met alle drie praktisch het zelfde. Met welke DAW je werkt is met name afhankelijk van persoonlijke voorkeur en wat voor computer je hebt. Het voordeel van macs is dat je er ook Garageband op kunt draaien. Dit is een eenvoudige maar ook veel goedkopere versie van Logic. Als je geen moeilijke dingen wilt doen, en je hebt een Apple computer, dan is Garageband aan te raden. Zeker omdat de programma’s die ik eerst noemde vrij duur zijn.

De laatste jaren is het programma Live van het bedrijf Ableton ook bezig met een opmars onder gebruikers. Dit programma werkt wel echt vanuit een andere basisprincipe dan Pro Tools en z’n concurrenten. Hoe precies is lastig uit te leggen in het kort, het beste is om eens met iemand te gaan zitten die al wat langer met verschillende programma’s werkt en het zelf te zien. Het programma Reason van Propellerhead is tenslotte ook nog een naam die je vaker tegen komt, ik weet daar zelf echter weinig van af.

Tenslotte kun je je bas ook nog aansluiten op je telefoon of tablet. Daar heb je echter weer hele andere interfaces voor nodig. Hoe de aansluiting in zijn werk gaat verschilt niet alleen per type telefoon of tablet, maar ook per merk dat de interfaces produceert. Je kunt daarvoor dus het beste even zelf op onderzoek uit gaan.

Share your thoughts