Wat heb je allemaal nodig voor de lessen?

Als je begint met  basles is het soms lastig om te overzien wat voor spullen je allemaal nodig hebt. De volgende spullen moet je in ieder geval hebben om de les te kunnen volgen en thuis te kunnen oefenen. Vaak worden ze in de winkel als starterspakket verkocht:

Een basgitaar. Om op te oefenen, en misschien al mee op te treden! Zie ook: Welke basgitaar moet ik kopen?

Een hoes. Om de basgitaar veilig van huis naar de les te verplaatsen. Let er op dat een basgitaar een stuk groter is dan een gitaar en dus niet in een ‘gewone’ gitaarhoes past.

Een draagband. Basgitaar speel je tijdens optredens vaak staand, maar ook als je zit kan een band helpen om de bas goed op je schoot te houden. Kies bij voorkeur een draagband die je op veel lengtes kan afstellen, veel grip heeft (niet te glad!) en hoe breder hoe beter.

Een snoer. Om de basgitaar aan een versterker of stemapparaat te koppelen heb je een instrumentsnoer nodig. Dit soort snoer noem je een jack-jack kabel en is in elke muziekwinkel te koop. Let er op dat dit een ander soort stekker is dan een microfoon (XLR) kabel. Je hebt veel keuze in de lengte van snoeren. Langere snoeren zijn fijn voor optredens als je bijvoorbeeld ver van je versterker wilt gaan staan, korte kabels zijn fijn voor thuis want anders ligt zo’n snoerensliert overal in de weg. Een snoer van 4 tot 6 meter is vaak een goede keus.

Een versterker. Basgitaar is een zogenaamd elektrisch instrument, en zonder vesterker maakt het te weinig geluid om er mee aan de slag te kunnen. Ik raad het aan om altijd met een versterker aan te oefenen, al is het maar zachtjes. Anders is de kans groot dat je foute gewoontes gaat ontwikkelen om jezelf maar te kunnen horen. Zie ook: Welke versterker moet ik kopen?

Een stemapparaat (tuner). Aan het begin van je bas-carriere is het meestal moeilijk om je eigen bas goed te kunnen stemmen met behulp van slechts je eigen oren. Een stemapparaat helpt je hierbij en geeft op een display aan of je de snaar hoger (strakker) of lager (losser) moet stemmen om op de juiste noten te komen. Heel belangrijk, want als je fantastisch speelt op een valse bas klinkt dat nog steeds beroerd. Tegenwoordig heb je hele kleine stemapparaten die je op de kop van je bas klemt. Die voelen aan de trilling van het hout of wat de frequentie van de snaar is. Deze zijn over het algemeen veel handiger dan de tuners waar je een snoer in moet steken.

Een cd speler/mp3 speler/computer. Basgitaar is een typisch ensemble instrument, wat betekent dat je het bijna altijd speelt met andere instrumenten erbij. Om dat te oefenen gebruik ik in de les heel vaak meespeel cd’s of mp3’s. Dat moet je thuis ook goed oefenen, dus zorg dat je in de buurt van je bas en versterker ook een apparaat hebt staan om die muziek mee af te spelen.

Een gitaarstand. Weinig dingen klinken zo erg als een basgitaar die omvalt met de versterker op 10! De meeste bassen hebben een vorm die ervoor zorgt dat hij snel omvalt als je hem ergens tegenaan zet. Voor ongeveer € 10,- heb je al een stand waarmee je een hoop reparaties voorkomt. In principe zijn er geen aparte stands voor electrische bassen en electrische gitaren. Een stand voor een akoestische gitaar is niet ideaal maar die kun je in geval van nood ook gebruiken.

Een boek. Dit geldt niet voor alle leerlingen, maar met de meeste beginners gebruik ik de Hal Leonard bass method geschreven door Ed Friedland. Dit boek is methodisch erg sterk, en je leert aan de hand van meespeelliedjes noten lezen en de basis van het basspelen. Het boek is te koop in muziekwinkels als Broekmans en van Poppel (Minrebroederstraat in Utrecht) en verschillende online winkels. De ervaring leert dat het boek niet altijd op voorraad is, zorg er bij het kopen voor dat je echt het goede boek hebt (er zijn veel titels die er erg op lijken) en dat je de versie mét cd koopt. Let op: Het boek is in het Engels geschreven, maar er staat maar weinig tekst in. In de lessen leg ik uit wat de hoofd- en bijzaken zijn.

Een schriftje. Ook niet per se nodig, maar als je merkt dat je het moeilijk vindt alles te onthouden wat er in de les voorbij komt kan het handig zijn om een schriftje mee te nemen. Zeker voor de jongere leerlingen kan ik dit aanraden. Dan zorg ik ervoor dat de belangrijkste informatie en het huiswerk er in komt te staan.

Share your thoughts