Welke apps zijn handig als je basgitaar speelt?

De volgende apps kunnen je helpen om een betere bassist te worden!

Hier onder noem ik een reeks apps die handig zijn als je basgitaar speelt. Voor het oefenen, voor op het podium, of allebei. Omdat de markt voor apps heel dynamisch is kan het zijn dat de app die ik noem niet meer bestaat, of onder een andere naam verder is gegaan. Ook kan het zijn dat de betreffende app alleen voor iPhones, Android of Windows telefoon beschikbaar is. In dat geval kun je het beste zelf zoeken naar een vergelijkbare app op basis van de omschrijving die ik geef.

Amazing Slow Downer. Deze app helpt je niet alleen om muziek langzamer te maken bij het oefenen, maar kan ook de toonhoogte veranderen. Handig als je een nummer met je band in een andere toonsoort speelt en je dat wilt oefenen, of als een opname net een beetje hoger of lager is dan de standaard stemming (veel disco nummers uit de jaren 70 hebben daar last van). Bovendien kan ASD ook goed secties loopen, en is de geluidskwaliteit erg goed. Werkt samen met Spotify Premium zodat je snel bij de gewenste nummers kan. De app is in vergelijking met andere apps duur, maar absoluut het geld waard!

iPhone
Android

Spotify. Super logisch natuurlijk! Het is een ontzettende luxe dat je als muzikant nu zoveel muziek direct tot je beschikking hebt. En het zelf (op gehoor!) uitzoeken van baspartijen blijft de allerbeste leerschool. Apple Music, Google Play en Deezer zijn alternatieven.

www.spotify.com

Forscore. Dé app om bladmuziek in te bewaren en te lezen. Erg geschikt voor op het podium door allerlei handigheden. Bijvoorbeeld dat het scherm niet op zwart gaat als je een tijdje niets doet! Je kunt aantekeningen maken, setlijsten organiseren en nog ontzettend veel meer. Een telefoonscherm is te klein om vanaf te lezen, maar met de iPad werkt het prima. Als je er een klem bij koopt waarmee je je tablet aan een microfoonstand vast maakt, let dan wel goed op dat je de maat koopt die bij jouw versie iPad past. Anders past het net niet en valt de boel op de grond.

Alleen beschikbaar op iOS (iPhone en iPad), voor Android schijnt Mobilesheets een goed alternatief te zijn. Daar heb ik zelf alleen geen ervaringen mee.

www.forscore.co

iReal Pro. Het Realbook met alle jazz standards en wat vroeger Band-in-a-Box was in één. Speelt akkoordenschema’s af in muziekstijlen naar keuze. Handig als je wilt oefenen om baspartijen te improviseren, of misschien zelfs wel wil proberen een melodische solo te spelen. Je moet zelf de bestanden met akkoordenschema’s downloaden van een andere plek (dat mogen ze er niet bij leveren), maar je krijgt er duidelijke instructies bij hoe je dat moet doen.

www.irealpro.com

Garageband. Voor “maar een app” is dit een zeer uitgebreid opnameprogramma. Ook handig om loopjes mee te maken om mee te oefenen. Door Apple ontwikkeld, dus niet bij de concurrenten te vinden helaas.

www.apple.com/nl/ios/garageband/

Een drumcomputer. Om het samenspelen met drums te oefenen, en om je oefensessie wat op te leuken. Er zijn ontzettend veel apps beschikbaar, zelf vind ik Loopz (Android) een hele fijne.

Een metronoom. Kan natuurlijk in geen enkel muziekhuishouden ontbreken! De beste die ik tot nu toe heb gevonden is Pro Metronome, zeer uitgebreid en snel in gebruik.

iPhone
Android

Een stemapparaat. Werkt in mijn ervaring soms nog een beetje funky, maar het kan geen kwaad altijd iets bij de hand te hebben. Er zijn er veel te vinden, je kunt het beste zelf even proberen welke je het fijnste vindt werken. Zoek op “tuner”.

Een app om de noten op de hals te leren. Hier heb ik zelf weinig ervaring mee, maar er zijn wel een hoop apps te vinden hiervoor. Ook hier kun je het beste zelf wat verschillende apps proberen, en kijken welke het beste bij jou past. Vaak zitten in apps voor gitaar ook instellingen voor basgitaar, dus vergeet niet die ook te checken! Zoek op “fretboard” in de app stores.

Share your thoughts