Welke basgitaar moet ik kopen?

Er zijn dure en goedkope basgitaren, bassen met 4 tot wel 7 (of nog meer !) snaren, bassen zonder batterij (passief) en met batterij (actief), met of zonder frets en in alle kleuren van de regenboog. Maar wat voor basgitaar is nu geschikt voor jou?

 

Het is in de eerste plaats belangrijk dat je voor een instrument kiest dat je aanspreekt. Qua geluid, gevoel en uiterlijk. Ook met een goedkope, viersnarige passieve zwarte basgitaar kun je heel goed muziek maken! Zorg er wel voor (als je bijvoorbeeld iets 2e hands koopt) dat er niets stuk aan is. Merken als Squier en Fender zijn een veilige keuze.

P/J bassen. Men heeft het vaak over P en J type bassen, afgeleid van de Fender Precision en Jazz type basgitaren. Ook bij andere merken worden deze aanduidingen vaak gebruikt. Het belangrijkste verschil is dat de P bas 1 element heeft en de J bas twee. De J biedt daardoor meer klankvariaties, maar het typische P element heeft ook weer een heel eigen karakter. Ook is de hals van de P bas vaak breder en dikker. Maar met zowel een P als een J bas kun je eigenlijk niet fout gaan.

Short scale bassen zijn basgitaren die een maatje kleiner zijn dan een ‘normale’ bas (die we long scale noemen). Voor jongere kinderen zijn dit hele fijne instrumenten. Maar sommige volwassenen geven hier ook de voorkeur aan. Paul McCartney bijvoorbeeld! De Squier Bronco is een ideale basgitaar voor kinderen van basisschoolleeftijd die met lessen beginnen.

Actief/Passief. Een actieve basgitaar is een instrument met een klein voor-versterkertje (preamp) en een batterij er ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat je op de bas zelf met extra knoppen de toonregeling kan afstellen. Meestal is dat bass en treble, net zoals op een radio. Ook zorgt dit er voor dat je met langere kabels minder signaalverlies hebt. Het nadeel is wel dat de batterij op onhandige momenten leeg kan raken, en dan doet de bas het vaak niet meer! Een passieve bas is een ‘gewone’ bas zonder voor-versterker en batterij. Vaak is er ook wel een verschil in klankkleur: De actieve bas klinkt wat ‘moderner’ met veel helderheid en diepe bassen, de passieve klinkt ‘ouderwetser’ met meer warmte.

4 of meer snaren? Sinds het einde van de jaren 80 zie je steeds vaker basgitaren met meer dan 4 snaren. Het meest gebruikelijk is een 5-snarige bas met een extra lage B-snaar. Maar je hebt ook 5-snarige bassen met een hoge C-snaar erbij, en 6-snarige basgitaren met een B-én een C-snaar. En er bestaan zelfs bassen met héél veel snaren:

12-string-bass

Of je dat nog een basgitaar moet noemen, daar zijn de meningen over verdeeld. Of die extra snaren wat zijn voor jou, daar moet je zelf achter komen. Ze bieden je extra muzikale mogelijkheden maar maken het spelen ook wat ingewikkelder. Met een 4-snarige bas kun je in ieder geval in bijna elke band functioneren.

Wel of geen frets? De standaard basgitaar heeft net als een gitaar frets waar je met je linkerhand de snaren tegenaandrukt. Maar toen bassist Jaco Pastorius in de jaren 70 besloot de frets uit zijn bas te halen werd de fretloze bas opeens ook heel populair. De bas gaat hierdoor wat meer op een contrabas of cello lijken. Je krijgt een veel zangerigere (lyrischer) klank, maar je speelt wel heel snel valse noten als je je vingers niet op precies de goede plek zet! Als je begint is het meestal beter om op een bas met frets te leren spelen, de overstap naar fretloos is makkelijker te maken als je de plekken waar de frets zitten al op de tast kent.

Gewicht. Een factor waar mensen bij de aanschaf van een bas nog wel eens vergeten op te letten is het gewicht van de basgitaar. Als je op een gegeven moment veel gaat repeteren en optreden sta je toch lang met zo’n blok hout om je nek. En dan draag je op weg naar de repetitieruimte de hoes ook nog eens op je rug. Voor sommige mensen maakt dat niet uit, anderen krijgen op een gegeven moment last van hun schouders of rug. Ik raad daarom aan om geen hele zware basgitaar te kopen. Wat is zwaar? Til in de winkel gewoon eens een aantal bassen op om te voelen wat de verschillen zijn, dan merk je het vanzelf.

Bovendien moet je ook letten op de balans van het instrument. Als de body bijvoorbeeld heel licht is, en de hals erg zwaar, dan wil de bas snel gaan kantelen. Dit moet je dan weer compenseren met je linkerhand en dat is vaak niet gunstig voor je techniek en houding.

Waar komen die enorme prijsverschillen vandaan? Soms zie je twee bassen die er precies het zelfde uit zien, maar de ene kost € 200,- en de andere € 20.000! Hoe kan dat? De goedkope bas is dan vaak een standaard model gemaakt in een Aziatische fabriek. De dure bas kan bijvoorbeeld heel oud (zeldzaam) zijn, handgebouwd zijn door een beroemde gitaarbouwer (luthier), dure electronica hebben, van een zeldzame houtsoort gemaakt zijn, een hele precieze afwerking hebben of misschien is de bas wel van een beroemde bassist geweest. Maar hoor je dat ook in het geluid? Niet altijd! Meestal is er wel een duidelijk verschil, maar hoeft de duurdere bas niet per se het mooiste te klinken voor jouw smaak. Wel is het zo dat als je van de laagste prijsklasse naar een iets hoger segment gaat (vanaf ongeveer € 500,-) de kwaliteit er duidelijk op vooruit gaat. Ook is het zo dat oudere basgitaren toch wel vaak een bijzondere klank hebben (maar niet altijd, gebruik je oren!). Hoe dat komt? Wisten we het maar…

Tenslotte: Ik speel zelf voornamelijk op bassen die gebouwd zijn door Sander de Gier van www.degierguitars.com. Deze bassen zijn super goed afgewerkt, klinken te gek, en bovendien kun je zelf helemaal bepalen welke onderdelen er gebruikt worden. Sander kan je daar ook heel goed over adviseren. Als je bereid bent iets meer uit te geven, dan krijg je met deze bassen in mijn ervaring het meeste waar voor je geld. En ik heb inmiddels al een flink aantal bassen van verschillende merken in mijn bezit gehad!

One thought on “Welke basgitaar moet ik kopen?

Share your thoughts