Een groot deel van hoe je het beste basgitaar kunt oefenen is heel persoonlijk. Daarom wil ik hier vooral een aantal algemene tips geven. In de les probeer ik dit uitgebreider uit te leggen, maar als je er vragen over hebt kun je ze altijd aan me stellen!

Voorbereiding

  • Stem die bas! Voordat je begint met oefenen moet je zorgen dat je bas goed gestemd is. Maar hij was toch gestemd in de les? Ja, maar: Bij vervoer in de hoes, het uitpakken, als de temperatuur wisselt, bij nieuwe of juist oude snaren, er toevallig tegenaan stoten etc. etc. etc. ontstemt de bas weer. Gebruik je stemapparaat, of vraag in de les hoe je het op je gehoor kan doen (een stukje lastiger, maar wel muzikaler!).

  • Haal de bas uit de hoes. Als je thuiskomt en je laat de bas in de hoes zitten, is het heel makkelijk om te vergeten dat je er nog iets mee moet doen (oefenen!). Haal hem als je thuis komt dus meteen uit de hoes, en zet hem in het zicht in een stand. Of leg hem op je bed of stoel: Als je hem dan later aan de kant wil leggen neem je misschien toch de tijd om er even 5 noten op te spelen. Of nog een paar meer zodat je, zoals ik vaak heb, twee uur te laat gaat slapen…

Studieplek

  • Zorg voor een goede studieplek. Een goede plek voor jezelf om te oefenen kan erg veel uitmaken. Zorg dat je makkelijk je bas op je versterker kan aansluiten en je je telefoon of computer bij de hand hebt om muziek aan te zetten om mee mee te spelen. Ook is het fijn als je een bureau of lessenaar hebt om je boek of blaadjes op te leggen.

  • Bovendien oefen je vaak het lekkerst als niemand jou stoort, en wanneer jij ook niemand stoort met je gebas. Als je dingen oefent die je nog niet goed kan is het soms vervelend als er mensen meeluisteren. En afleidingen zoals een tv of computerscherm met je favoriete website voor je neus lijken misschien een mooie combinatie tijdens het spelen, maar zorgen er vaak voor dat je aandacht niet bij de bas ligt en je er toch minder van leert.

Hoe vaak?

  • Hoe vaak moet je oefenen? Dat hangt van een hoop dingen af. Hoe meer je oefent, des te sneller wordt je een betere bassist. Maar soms heb je even echt geen zin of tijd, en soms wil je juist de hele dag doorgaan. Soms ben je iets aan het leren wat je in een kwartier kan, maar soms moet je ergens een half jaar de tijd voor nemen. Bovendien kun je ook nog verschil maken tussen dingen die je moet leren kúnnen en dingen die je moet leren kénnen. Bijvoorbeeld een bepaalde vingertechniek (kunnen), de notennamen van het C akkoord leren (kennen) of een nieuwe toonladder leren spelen (kunnen én kennen).

Er is dus geen makkelijk antwoord op deze vraag. Ik probeer in de les wel het huiswerk zo af te stemmen dat het haalbaar is in één week. Zo niet, dan vertel ik dat er bij. Over het algemeen ga ik er van uit dat je in één week minstens de tijd hebt om 5 keer 15 minuten te oefenen. Dat is volgens mij voor iedereen wel haalbaar, en genoeg om vooruitgang te boeken.

  • Het is altijd beter om veel korte oefenmomenten te hebben dan een paar lange. Dus liever 6 keer een kwartier oefenen dan één keer anderhalf uur. Het is handig om die korte momenten te koppelen aan dingen die je toch al elke dag doet. Bijvoorbeeld voor of na het eten, meteen uit school of ‘s ochtends na het lezen van de krant.

Hoe kan ik het beste thuis oefenen?