Als je je basgitaar wilt aansluiten op je computer, dan is dat soms net wat lastiger dan je zou denken. Maar met de volgende stappen gaat het je zeker lukken!
Waarom?
Er zijn verschillende redenen waarom het handig kan zijn om het signaal van je basgitaar naar de computer door te sturen. Bijvoorbeeld omdat je nog geen basversterker hebt, maar wel goede speakers aan je computer (of een goede koptelefoon!).
Of misschien wil je wel een opname maken. Om een echte track op te nemen bijvoorbeeld. Daarnaast is het ook heel handig om jezelf objectief terug te kunnen horen. Dit kan super confronterend zijn, maar is ideaal om beter te worden. In de les luister ik met je mee, maar thuis ben ik er tenslotte niet bij (tenzij je online les volgt natuurlijk).
Aansluiten
Het aansluiten van je bas op de computer is ingewikkelder dan je snoer in de computer prikken en gaan. Alleen al omdat je het juiste formaat ingang niet gaat kunnen vinden op de meeste computers!
Je kunt meerdere “ketens” gebruiken om het signaal van de bas naar je computer te krijgen, maar ik zal hier slechts de meest eenvoudige noemen. Voor de meeste mensen moet dit voldoende zijn. Wil je meer dan dat, bijvoorbeeld omdat je een hele band wilt opnemen, dan zit je op de verkeerde site!
De makkelijkste route is als volgt:
basgitaar –> jack-jack kabel –> audio interface –> usb kabel –> computer –> audio programma (DAW) –> audio interface –> speakers met eigen kabel / koptelefoon
Audio interface
Een audio interface is een kastje dat de verbinding vormt tussen je computer, je basgitaar, je speakers, en een koptelefoon. Bovendien vertaalt deze het analoge signaal van je bas naar een digitaal signaal voor je computer.
Je bas gaat met een jack-jack snoer (een “normaal” gitaarsnoer) in de audio interface. Ook is er een plug voor je koptelefoon op aanwezig. Daarnaast kun je er de kabels van je speakers op aansluiten. Hoe dat precies gaat wisselt een beetje per interface, en is ook afhankelijk van het type speakers dat je hebt. Het kan zijn dat je daar nog extra verloopstekkers voor nodig hebt. De audio interface sluit je vervolgens met een USB stekker op je computer aan. Dit zal in de komende jaren mee blijven veranderen met wat de meest gebruikte stekker op computers is.
Tip:
- De Focusrite Studio Bundle is een mooi pakket met alles er in wat je nodig hebt voor een relatief lage prijs.
- De Behringer U-Phoria UMC22 is een zeer goedkope interface die perfect is om mee te starten.
Inregelen
Op een interface zitten meestal meerdere (soms digitale) knopjes en metertjes voor de “gain”. Dit is de mate waarin de sterkte van je bassignaal alvast versterkt voordat er verder iets mee gebeurt. Dat is nodig omdat het signaal uit je bas van zichzelf heel zwak is. Dit wordt gedaan door de voorversterker (preamp) die in de interface zit. Duurdere interfaces hebben vaak voorversterkers van betere kwaliteit. Ook zijn de duurdere exemplaren vaak beter in de vertaling tussen analoog en digitaal. Hoor je een vervormd geluid (net zoals een distortion gitaar), dan staat je gain te ver open. Meestal kun je aan de meters zien of dit goed gaat. Zodra deze van groen naar geel of rood gaan weet je dat de gain te hard staat.
In- en uitgangen
Je hebt interfaces met weinig en met veel in- en uitgangen. Het minimum is meestal 2 in en 4 uit. Twee in wil zeggen dat je twee signalen tegelijk kan opnemen. Dus twee bassen, een bas en een gitaar, of één keyboard stereo. Vier uit slaat op stereo naar je speakers plus stereo naar je koptelefoon. De meeste interfaces hebben tegenwoordig universele pluggen waar je behalve je jack-jack kabel ook een microfoon kabel (XLR) in kan steken.
Software
Zodra je met de computer en de basgitaar bezig gaat ga je al snel met een DAW werken. DAW is een afkorting voor Digital Audio Workstation. Dat is een vrij lange naam voor een computerprogramma waarmee je audio kunt opnemen en bewerken. De populairste programma’s zijn Pro Tools (Windows), Logic (Apple) en Cubase (Windows en Apple). Tegenwoordig kun je met alle drie praktisch het zelfde. Met welke DAW je werkt is met name afhankelijk van persoonlijke voorkeur en wat voor computer je hebt. Het voordeel van macs is dat je er ook Garageband op kunt draaien. Dit is een eenvoudige maar ook veel goedkopere versie van Logic. Als je geen moeilijke dingen wilt doen, en je hebt een Apple computer, dan is Garageband aan te raden. Zeker omdat de programma’s die ik als eerste noem vrij duur zijn.
De laatste jaren is het programma Live van het bedrijf Ableton ook bezig met een opmars onder gebruikers. Dit programma werkt wel echt vanuit een andere basisprincipe dan Pro Tools en z’n concurrenten. Hoe precies is lastig uit te leggen in het kort. Je kunt het beste eens met iemand te gaan zitten die al wat langer met deverschillende programma’s werkt en het zelf ervaren. Tot slot is het programma Reason van Propellerhead ook nog een naam die je vaker tegen komt, ik weet daar zelf echter te weinig van af om daar iets over te zeggen.
Mobile apps
Een andere optie is om je aan te sluiten op je telefoon of tablet. Daar heb je echter weer hele andere interfaces voor nodig. Hoe de aansluiting in zijn werk gaat verschilt niet alleen per type telefoon of tablet, maar ook per merk dat de interfaces produceert. Je kunt daarvoor dus het beste even zelf op onderzoek uit gaan.