Zoals je kunt lezen in mijn artikel over welke basgitaar je moet kopen zijn de Precision Bass en de Jazz Bass bij uitstek de meest gebruikte modellen basgitaar. De door Leo Fender ontworpen bassen kom je in alle muziekstijlen tegen, en zijn altijd een goede keuze om in je bezit te hebben. Hier onder geef ik tips voor het aanschaffen van deze modellen binnen 4 verschillende budgetten.

Instapmodellen – vanaf +/- € 220,-

Voor de beginnende bassist en degene met een krappe beurs geef ik altijd het merk Squier als tip. Dit is een subdivisie van Fender, en de bassen lijken dus heel erg op het “echte” model. Er is met name bezuinigd op houtsoorten, afwerking en electronica. Maar vergis je niet, met deze bassen kun je jaren vooruit!

Voor kinderen, en mensen met erg kleine handen zijn de Squier Bronco en Squier Jaguar ook goede keuzes. Deze bassen zijn iets korter dan een standaard basgitaar.

Een stapje hoger – vanaf +/- € 280,-

Het merk Sire bestaat nog niet zo lang, maar heeft echt een eigen plek in de markt veroverd. De goedkoopste modellen zijn praktisch even duur als een Squier, maar ze hebben ook een lijn tussen de € 400,- en € 760,-. Sire lijkt gespecialiseerd in actieve bassen die ze samen met Marcus Miller ontworpen hebben. Ik zou dan ook eerder voor een Jazz bas van Sire gaan dan voor een Precision.

Het origineel – vanaf +/- € 1500

Heb je meer te besteden, dan is het slim om voor een “echte” Fender te gaan. Deze zijn er helaas in héél veel uitvoeringen, dus het loont de moeite om goed op onderzoek uit te gaan. Meestal is het slim om een bas te kopen die vrij traditioneel is. Mocht je deze ooit weer willen verkopen, dan gaat dat vaak vrij makkelijk.

De top – vanaf +/- € 2300,-

In het echte topsegment zijn héél veel soorten bassen te krijgen. De meeste zijn handgebouwd, hebben veel mogelijkheden tot persoonlijke aanpassingen, en gebruiken de allerbeste materialen. Ik ben zelf fan van de Nederlandse bouwer Sander de Gier. Hij maakt zijn eigen varianten op de P en J bas: De Soulmate en de Bebop. De veranderingen die hij toepast zijn echt verbeteringen van het origineel. Bovendien is hij in deze prijsklasse bij lange na niet de duurste.

Tweedehands

Er zijn erg veel bassen tweedehands te krijgen, met name van Squier en Fender. Dit kan zeker een interessante manier zijn om een prijsklasse hoger te gaan zitten dan je eigenlijk aan budget hebt. Controleer dan wel goed of de bas in originele staat is. Bassen waar aan gesleuteld is zijn lastiger door te verkopen mocht je dat later willen. Dit omdat de mensen die P en J bassen kopen vaak niet op zoek zijn naar innovatie, maar naar traditie.

Tips voor P en J bassen in 4 prijsklassen