Als je begint met basgitaarles is het soms lastig om te overzien wat voor spullen je allemaal nodig hebt. De volgende spullen moet je in ieder geval hebben om de lessen te kunnen volgen en thuis te kunnen oefenen. Vaak worden ze samen als starterspakket verkocht:

Het instrument

  • Een draagband. Basgitaar speel je tijdens optredens vaak staand, dus heb je een gitaarband (ook wel: strap) nodig. Ook als je zit kan een band helpen om de bas goed op je schoot te houden. Kies bij voorkeur een draagband die je op veel lengtes kan afstellen, veel grip heeft, en breder = beter.

De versterking

  • Een basversterker. Basgitaar is elektrisch instrument, en zonder vesterker maakt het te weinig geluid om er mee aan de slag te kunnen. Ik raad het aan om altijd met een versterker aan te oefenen, al is het maar zachtjes. Anders is de kans groot dat je foute gewoontes gaat ontwikkelen. Zie ook: Welke versterker moet ik kopen?
  • Een snoer. Om de basgitaar aan een versterker of stemapparaat te koppelen heb je een instrumentsnoer nodig. Dit soort snoer noem je een jack-jack kabel en is in elke muziekwinkel te koop.Je hebt veel keuze in de lengte van snoeren. Langere snoeren zijn fijn voor optredens, korte kabels zijn fijn voor thuis. Een snoer van 4 tot 6 meter is vaak een goede keus.

Vervoer

  • Een hoes. Om de basgitaar veilig van huis naar de les te verplaatsen. Let er op dat een basgitaar een stuk groter is dan een gitaar en dus niet in een ‘gewone’ gitaarhoes past.

Accesoires

  • Een stemapparaat (tuner). Aan het begin van je bas-carriere is het moeilijk om zelf je eigen bas goed te kunnen stemmen. Een stemapparaat helpt je hierbij en geeft op een display aan of je de snaar hoger (strakker) of lager (losser) moet stemmen om op de juiste noten te komen. Heel belangrijk, want als je fantastisch speelt op een valse bas klinkt dat nog steeds beroerd.Tegenwoordig heb je hele kleine stemapparaten die je op de kop van je bas klemt. Die voelen aan de trilling van het hout wat de frequentie van de snaar is. Deze zijn over het algemeen veel handiger dan de tuners waar je een snoer in moet steken.
  • Een gitaarstand. Weinig dingen klinken zo erg als een basgitaar die omvalt met de versterker op 10! De meeste bassen hebben een vorm die ervoor zorgt dat hij snel omvalt als je hem ergens tegenaan zet.Voor ongeveer € 10,- heb je al een stand waarmee je een hoop reparaties voorkomt. In principe zijn er geen aparte stands voor electrische bassen en electrische gitaren. Een stand voor een akoestische gitaar is niet ideaal, maar kun je in geval van nood ook gebruiken.

Oefenen

  • Een computer of telefoon. Basgitaar is een typisch ensemble instrument, wat betekent dat je het bijna altijd speelt met andere instrumenten erbij. Om dat te oefenen gebruik ik in de les vaak Spotify, Youtube, of een drumapp.

    Zorg dus dat je thuis ook een apparaat hebt staan om muziek mee af te spelen. Dat kan natuurlijk je telefoon zijn, hoewel het wel fijn is als je die kan aansluiten op een wat grotere speaker. Sommige basversterkers hebben daar een aansluiting voor

  • Een schriftje. Ook niet per se nodig, maar als je merkt dat je het moeilijk vindt alles te onthouden wat er in de les voorbij komt kan het handig zijn om een schriftje mee te nemen. Zeker voor de jongere leerlingen kan ik dit aanraden. Dan zorg ik ervoor dat de belangrijkste informatie en het huiswerk er in komt te staan. Tegenwoordig maak ik alle aantekeningen op de iPad en stuur ze meteen naar je toe. Dat is het duidelijkst, en zo raken we nooit wat kwijt. Een schriftje heb je dus niet meer nodig!
Wat heb je nodig voor de basgitaarlessen?