De volgende apps kunnen je helpen om een betere bassist te worden.

Hier onder noem ik een reeks apps die handig zijn als je je basgitaar skills wilt verbeteren. Om te gebruiken bij het oefenen, voor op het podium, of allebei.

Amazing Slow Downer

Deze app helpt je niet alleen om muziek langzamer te maken, maar kan ook de toonhoogte van een nummer veranderen. Dus handig als je een nummer met je band in een andere toonsoort speelt en je dat wilt oefenen! Bovendien kan ASD ook goed secties loopen, en is de geluidskwaliteit bij vertraging erg goed.

De app werkt ook in combinatie met Spotify Premium zodat je snel bij de gewenste nummers kan. De Amazing Slow Downer is in vergelijking met andere apps duur, maar absoluut het geld waard!

iPhone
Android

Spotify

Het is een ontzettende luxe dat je als muzikant nu zoveel muziek direct tot je beschikking hebt. En het zelf (op gehoor!) uitzoeken van baspartijen blijft de allerbeste leerschool. Apple Music, Google Play en Deezer zijn alternatieven.

www.spotify.com

Forscore

Forscore is dé app om bladmuziek in te bewaren en te lezen. Erg geschikt voor op het podium door allerlei handigheden. Bijvoorbeeld dat het scherm niet op zwart gaat als je een tijdje niets doet! Je kunt aantekeningen maken, setlijsten organiseren, en nog veel meer. Een telefoonscherm is te klein om vanaf te lezen, maar met de iPad werkt het prima. Als je er een klem bij koopt waarmee je je tablet aan een microfoonstand vast maakt, let dan wel goed op dat je de maat koopt die bij jouw versie iPad past. Anders past het net niet en valt de boel op de grond.

Alleen beschikbaar op iOS (iPhone en iPad), voor Android schijnt Mobilesheets een goed alternatief te zijn. Daar heb ik zelf alleen geen ervaringen mee.

www.forscore.co

iReal Pro

Deze app maakt muziek van akkoordenschema’s die je zelf kunt invoeren. Je kunt uit meerdere muziekstijlen kiezen. En dat is handig als je wilt oefenen met het improviseren van baslijnen. Of misschien wil je zelfs wel proberen een melodische solo te spelen. Je kunt ook akkoordenschema’s van bekende nummers downloaden vanuit een link in het programma zelf.

www.irealpro.com

Garageband

Voor “maar een app” is dit echt een zeer uitgebreid opnameprogramma. Ook handig om loopjes mee te maken om mee te oefenen. Door Apple ontwikkeld, dus niet bij de concurrenten te vinden helaas. Het online programma Soundtrap is een alternatief.

www.apple.com/nl/ios/garageband/

Drumloops

Dit is heel handig om het samenspelen met drums te oefenen, en om je oefensessie wat op te leuken. Er zijn ontzettend veel apps beschikbaar, zelf vind ik Loopz (Android) een hele fijne.

Voor de iPhone is Drum Beats+ een goede.

Drum Grid

Een variant op drumloops waarbij je zelf beats kan programmeren. Dit gebruik ik ook vaak om ritmes duidelijker te maken.

Voor Android is DMach een handige.

Voor Apple gebruikers is de iOS versie van Garageband een goede. Zoek binnen de app naar de Beat Sequencer. (De desktop versie van Garageband heeft deze gek genoeg niet!).

Metronoom

Een metronoom kan natuurlijk in geen enkel muziekhuishouden ontbreken! De beste die ik tot nu toe heb gevonden is Pro Metronome: Zeer uitgebreid en snel in gebruik.

iPhone
Android

Een stemapparaat

Een stemapparaat, of Tuner, werkt in mijn ervaring soms nog een beetje funky op een telefoon, maar het kan geen kwaad altijd iets bij de hand te hebben. Er zijn er veel te vinden, je kunt het beste zelf even proberen welke je het fijnste vindt werken. Zoek op “tuner” in de app store.

Welke apps zijn handig als je basgitaar speelt?